DUIT, kamen temeljac novije historije bh. industrije

Kontinuran angažman u društvu s ciljem popularizacije i stvaranja novih vrijednosti te postati aktivan sudionik u stvaranju i unapređenju modernog industrijskog i tehnološki razvijenog društva misija je DUIT-a.

Početkom ove sedmice održana je prva skupština Društva za unapređenje industrije i tehnologije u Bosni i Hercegovini (DUIT).

Respektirajući bogatu historiju industrije koju baštini Bosna i Hercegovina, eksperti okupljeni oko DUIT-a, redom ugledni članovi bosanskohercegovačke poslovne i akademske zajednice, predani su nastojanju da kontinuiranim unapređenjem stanja ovog sektora te nedvosmislenim vlastitim primjerom i preuzimanjem odgovornosti doprinesu društvu u cjelini.

DUIT je okupio iskustvo i znanje, profesionalizam i stručnost, mogućnost analize i potragu za rješenjima, ali iznad svega ovoga, entuzijazam i volju. Vrijedi napomenuti da je ovo jedinstven primjer u savremenoj historiji bh. industrije

Ponuditi aktuelnu analizu stanja ovog sektora te dati se u aktivnu potragu za novim, adekvatnim i primjenjivim rješenjima, bivajući na ovaj način kamen temeljac u razvoju i jačanju novije historije bh. industrije, neki su od primarnih zadataka DUIT-a.
“Kontinuran angažman u društvu s ciljem popularizacije i stvaranja novih vrijednosti u industrijskim, tehničkim i naučnim dostignućima te postati aktivan sudionik u stvaranju i unapređenju modernog industrijskog i tehnološki razvijenog društva misija je DUIT-a”, riječi su Adnana Selmanovića, jednog od idejnih pokretača Društva.
Predstavljen plan 2023-2030: posvećenost i ambicioznost
Ovom su prilikom predstavljeni ambiciozan plan i strategija razvoja DUIT-a za period od 2023. do 2030. godine.
“Bosnu i Hercegovinu vidimo kao industrijski i tehnički naprednu državu korištenjem već postojećih ljudskih, prirodnih, tehničkih i materijalnih mogućnosti koje imamo kao dobru osnovu”, jedinstven je stav članova.
Predloženo je i osnivanje različitih stručnih radnih grupa koje bi bile posvećene gorućim konkretnim pitanjima. “Jedan od prijedloga je i formiranje zasebne radne grupe koja bi bila nosilac ideje razvoja i mentor u rastu malih firmi, s posebnom pažnjom posvećenom mjestima koja bilježe značajno iseljavanje društva”, istakao je Sanel Šadija. Grupa bi, između ostalog, adresirala uzroke iseljavanja te ponudila prikladna rješenja na mikro nivou, gradila investicijske fondove, podržavala rast.
Prvi usvojen projekt, međutim, nosi naziv “BUKWA”, a, prema riječima idejnih pokretača, predstavljat će “istraživačko-razvojni centar, u perspektivi istitut, koji će se baviti naprednim rješenjima u oblasti tehnologija prerade i upotrebe drveta.”

Kompetentnost: više od jeftine radne snage 

O kompetencijama, konkurenciji i kompetentnosti nikad se nije više govorilo no danas. No, poslovna klima i važeće politike srećom se mijenjaju. O tome svjedoči i Muhamed Suljagić, inžinjer koji je zavidnu karijeru gradio u fabrikama bivše države: “Za konkurentnost je potrebno mnogo više od jeftine radne snage. Prije se ona izgrađivala upravo na tome, ali to više nije tako. Budućnost zahtijeva drukčije pristupe.”

Svakako, budućnost zahtijeva pristupe koji će uvažiti ljude, njihovu stručnu raznolikost i različite doprinose, ali ipak i stremiti unisonom zaključku i ponuditi novu vrijednost.

DUIT je okupio iskustvo i znanje, profesionalizam i stručnost, mogućnost analize i potragu za rješenjima, ali iznad svega ovoga, entuzijazam i volju. Vrijedi napomenuti da je ovo jedinstven primjer u savremenoj historiji bh. industrije, inicijativa rukovođena mišlju da se velike promjene ne postižu racionalnim ponašanjem ali i voljom da se predanošću i strašću ispišu nove stranice uspjeha ovog sektora.